Thursday, July 13, 2006

nafas berbau



Nafas berbau ni masuk dalam bidang dental ni…tapi atas pemintaan seorang orang yang mengaku peminat…hehehe…aku buat le juga….tak nak hampakan peminat…tanpa peminat sapa lah aku ni kan….tak de lah aku nak keluarkan statement macam kacang rebus jadi peanut butter tu… "aku tak cari peminat, peminat yang kejar aku"…orang felda taib andak tu tak pelah…peminat beribu-ribu…aku…sorang je peminat…tak gitu sayer???

Ada masalah nafas berbau ni payah gak….yelahkan…boleh potong stim aje…. ….tengah nak beromantik….cakap rapat-rapat sambil berbisik….awek dah pekup mulut… ….baru jilat lite-lite jari kekasih…terus jari tu dilap dengan tisu….sebab dia takut jari dia busuk….bila dah dekat nak commolot ….terus kena tanya…Awak ni tak berus gigi ke?... camna nak jawab tu….. malu ehh…



Macamana nak tahu nafas kita mengeluarkan bau…rasanya orang tak berani nak cakap mulut kita berbau…takut kena laser la…ada penyukat nama Halimeter yang mengesan bacteria yang hasilkan sulfur,banyak bacteria ni, makin kuatlah bau nafas…aku pun tak pernah tengok rupa halimeter ni…cara mudah….jilat belakang tangan, biarkan jilatan tu kering dan bau tempat yang dijilat tu…bau sendirilah ye…..


kau kata mulut aku berbau...waaa,waaa

Term perubatan untuk nafas berbau ni ialah halitosis. 75 % penyebab nafas berbau ni berpunca dalam mulut. Sebab lain tu berpunca daripada makanan, dan penyakit sistemik seperti penyakit buah pinggang, tonsil, paru-paru bernanah, masalah hati etc. Masalah mulut yang biasa penyebab nafas berbau ialah karies gigi, gingivitis-radang gusi dan xerostomia- masalah air liur kurang menyebabkan mulut kering..

Rawatan nafas berbau ni bergantung kepada punca nya…kalau masalah mulut kenalah gi jumpa dentist untuk rawatan.Yang penting pencegahan….

Macamana nak cegah…. Ni ada sedikit cadangan dan petua….


spray-cara cepat

Jaga kebersihan mulut dengan gosok gigi, flos dan buat temujanji dengan dentist selalu untuk rawatan awal.
Jaga kebersihan lidah-lidah pun patut diberus jugak..
Elakkan mengambil makanan yang berbau sepeti bawang merah, bawang putih, keju.. ??budu dan minum arak.
Kurangkan merokok
Minum air masak secukupnya
Kunyah sugar free chewing gum untuk rangsang pengeluaran air liur.
Gunakan mouthrinse/ubat gigi yang mengandungi chlorine oxide, zinc atau antibakteria
Amalkan mengunyah cinnamon-kulit kayu manis ya…



mujur diorang dah reka mouth piece tu

Selamat bernafas seharumnya….ingat!!! jika aku jumpa orang pengsan dan mulutnya berbau….tak ade lah aku nak buat mouth to mouth ressussitation..hahaha…sebenornye tak pernah buat pun...

Ada sesiapa yang ada petua untuk masalah nafas berbau ni….silalah tinggalkan petua tu kat ruangan komen….buleh gak tolong orang yang ada masalah ni.

terjumpa pulak gambar ni.....


kalau macam ni...sampai kiamatlah nafas ko busuk...

11 comments:

ArcHmaL HatiEmieY said...

dedulu...aku ingat doktor2 ni nerd, skima, geek, lurus bendul,baik gile!!tapi...skang.. dah jumpa doktor pala gegila... nanti balik trg bln depang leh ah dating losong ork rok..ke ghane?


doc...cite skit side effect cimolot @ bromen...sebab ada dgr pasal infection kalao sker cimolot... matilah ai sker cimolot...ngan sapa tatau...

daribilikini said...

kat blog je mcm ni...kat luar skima gak...baik sgt...promot ni...pijak semut...habis semut mati..berat le

daribilikini said...

side effect commolot..ape eh...keras p*&%r kot...risiko jangkitan kurang sgt...even HIV...tapi risiko tu tetap ade...pastikan partner bebas dr sebarang jangkitan..boleh gitu..?

noel said...

klinik doc kat losong ke??losong mana ade klinik...klinik kepok leko ada le...kat cabang ke kat bando?

hai...ape jadi dah losong mat zain lening???hmmmm

daribilikini said...

lame doh dok gi losong mat zaing..mana ade klinik losong tu...

ArcHmaL HatiEmieY said...

lama dok makang kepok losong...dok sedak dek pung lening... kepok kole ibai gok naik nama lening....kat aner gok klenek....nok gi check k***k nie... pepagi keras sokmo...camno???*larik*

Red Mummy said...

apa kowang cite ni...cakap ganu ke tu? doc org ganu ke?

si archmal ni mana aku gi sume dia ada tau...

eh gambo yg last tu bughuk lah doc, getik mak nengok..

eh jom minum...? archmal..jom jom..doc pun, jom lah..

ArcHmaL HatiEmieY said...

akak, i'll be anywhere...hehhhe... pulangkan suamiku!!!*larik*

bukn ckp ganu la..ckp jerman*walaupun kalah wc06

ajak minum kunun....jum ah meminum tul2 nyer...ada brani??

Red Mummy said...

mesti lah akak berani..ko kan adik2, apa nak takut..doc lak lk orang anak 3...x laku dah

meh jom meh..kat hajris bistro, bdr sri permaisuri, hah berani?

daribilikini said...

red mummy..laku lagi ape...ade 3 borang lagi ni...ade nak rekomen sesiapa?

Angin Selat Melaka said...

As'kum.

Ada. Nak rekemen buat mereka yg mau hapuskan kuman penyebab busuk mulut termasuk: mereka yg mengalami hidung tersumbat atau masalah saluran pernafasan tersekat, boleh cuba cairkan kahak, lendir dan kotoran dalaman yg menjadi punca penyakit tu melalui sini:

Rawatan Melancarkan Saluran Pernafasan Tersumbat

Semoga berjaya. Thanks.