Thursday, November 09, 2006

cabul

Pagi tadi terima email dari seorang pembaca bilikini..dengan message>>>>>>Dr saya baca ni pagi tadi……Dr kenal tak Dr ni..gitulah lebih kurang….

Doktor cabul pesakit

KUALA TERENGGANU: Seorang wanita tidak menyangka tindakan bertemu doktor bagi mendapat rawatan demam membawa padah apabila dicabul pengamal perubatan itu, kelmarin.
Mangsa, 23, seorang kerani, terkejut apabila doktor di sebuah klinik di sini, dikatakan meraba payu daranya ketika dirawat dalam bilik rawatan klinik itu.Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri I, Superintendan Khairi Ahrasa, berkata kejadian berlaku ketika mangsa ke klinik itu untuk mendapatkan rawatan, kira-kira jam 9.10 malam, Ahad lalu.Menurutnya, ketika duduk di kerusi berhampiran doktor itu, lelaki terbabit tiba-tiba menyelak baju mangsa sehingga menampakkan payu daranya.“Mangsa yang curiga dengan tindakan doktor itu, semakin cemas apabila doktor terbabit menyelak pakaian dan meraba payu dara mangsa yang kemudian meninggalkan klinik itu.“Mangsa yang tidak puas hati dengan tindakan doktor itu kemudian membuat laporan di Balai Polis Chabang Tiga, di sini kira-kira jam 2.10 petang, kelmarin,” katanya.Khairi berkata, kes itu disiasat mengikut Seksyen 354, Kanun Keseksaan kerana mencabul dan polis sudah mengenal pasti doktor terbabit.


Obviously…Dr ni bukan DBI la..mati ler aku kalau main raba –raba pesakit ni….saja je nak tanya ni….cantik sangat ke sampai kena raba tu….gersang sangat ker Dr ni sampai tak ade orang lain dia nak raba….bini tengah bendera merah ker???....sajer je nak tabor pasir dalam periuk nasik sendiri …….

Chabang tiga ni dekat je dengan rumah DBI…. ada 4 klinik di situ….yang mana satu ek….nanti DBI siasat..mesti dah menderu angin membawa berita tak baik tu…..


Pada pandangan DBI….semua ni mungkin salah faham je..mungkin DR ni nak periksa dada/paru-paru pesakit dengan stestoskop tu..pastu terselak dan tersentuhlah buah-buah didada yang besar itu….terkejut dengan itu..terus dituduh sang Dr meraba dan mencabul nya…….

Walaupun gitu..DBI rasa DR nilah yang bersalah sebenarnya sebab tak ada ‘bed side manner’ ketika memeriksa pesakit….dahlah pesakit kan takut-takut bila nak jumpa Dr.. tetiba diramas pulak….kalau suka boleh mintak Dr tu teruskan….ahak….!!

Bed side manner ni ialah cara Dr memerilsa pesakit…kena hormat pesakit dan dilayan seperti manusia seadanya yang mempunyai hak untuk menolak dan membantah, bukannya hanya seorang pesakit yang terpaksa menurut kata……
Sebelum memeriksa, Dr sepatutnya meminta kebenaran untuk membuat pemeriksaan dan macam mana pemeriksaan tu nak di lakukuan…kena selak baju ke…bukak kain ke..baring ke… duduk ke.. mengangkang ke…bukannya terus terjah dan selak baju orang…

Pesakit pulak berhak menolak kalau rasa tak selesa..dan untuk pesakit wanita ..sila bawa seorang kawan/sedara wanita atau suami masuk bersama untuk berjumpa Dr…kekasih/tunang tak payahlah gatal bawak masuk gak….kalau datang seorangan..mintak staf klinik temankan….

Bed side manner ni memang di tekankan sangat ketika sekolah perubatan dulu tapi hanya pengalaman mengajar bagaimana nak kekalkan good bed side manner….

Dbi selalu berjaga-jaga bila pesakit wanita yang masuk terutama yang seksi-seksi dan kelihatan menggoda..bergegar gak iman yang nipis ni…..tapi ada gak pesakit yang duk gatal gatal nak goda DBI….bukan sekarang lah..dulu-dulu masa tengah muda remaja…tapi tu cerita lain lah….sekarang dah tua tua keladi ni..tak ade lah pulak orang nak goda..

nasihat DBI...berhati hati....untuk pesakit, bakal Dr dan Dr jugak...kalau ada pesakit yang marahkan DR...cara tuduhan mencabul ni pun boleh digunakan pesakit untuk balas dendam....

9 comments:

Eva Herzigova said...

we ols fantasi sangat jadi doctor wanita dan buat full medical check up kat jantan2 yang kendo dan berbadan mampanz. walaupun patients yg datang tu hanya kena flu tapi we ols nak suruh jugak they ols bukak seluar. nak check out ciknek, bley. he, he ! keji kan we ols.

~bigcity~ said...

aiyoooo... apa nak kata yea? betul bak kata DBI... doktor kena mintak kebenaran dulu, dan pesakit klau tak setuju bleh refuse... mungkin salah paham, tak sengaja atau mungkin jugak sebaliknyeee... kita tak tau, hanya doktor itew sahaj yg tau apa niat dia masa dia melakukan perkara itew kepada pesakitnyee... huhuhu!!

kEnNaVaRo said...

bahaya juga jadi doktor ni kan but i believe la dbi ni walaupun dah abak 3, tetap juga ade peminat

Lee Novotny said...

Hmm abusive of power!! eee takot!!!

U ols, dulu masa mak umur 16 yrs old, mak ada kena bedah appendicitis kaedahnya... ada ke pulak doktor ni gi periksa testicles mak **matilaa mak ada testicles katanya!!!.. is that a procedure before any operation wahai sang doktor???? Jawab!!! PLS! :)

p/s dia gi gentel gentel testiculars mak plak...mak pun konfius sejenak masa tuh...heran bin ajaib!

Han said...

GP I selalu tanya dulu...polite gesture lah kan...suruh i remove baju i ke...dia nak raba-raba i ke...baik GP laki atau pompuan..semuanya polite polite kat sini...siapalah pegamal perubatan tu yek? Cel Bed betul

dbi said...

eva- fantasi sgt kan??
bigcty-niat tu penting...kalu yg suka ambil kesempatan ni yg susah...
ken- hehehe..
han-mpst Drs r polite...yg sorang dua je yg duk buat onar...
lee-straight forward appendks x payah lah sampai nak gentel telur..tapi ada gak penyakit yg mimik appendicitis eg..orchitis-radang testis,testicular tortion-testis terpulas... tapikan lee..DBi rasa u kena cabullah ...matiker aku?

Anonymous said...

that;s sexy!

Joaquin said...

salam..

saya memang search topik ni...sbb baru je kejadian...doc tuh suh baring..cek kaki, perut...then dia nak cek dada, dia selak baju...mcm tergamam la..dan terfikir2, perlu ke selak baju? kalu buh atas baju je tak dpt dgr ke dlm dada tu? dan rasa2 mcm dia buh steteskop dia tu atas breast jgk (tepi)...boleh ke tu? perlu ke?

doc lain tak pulak kene selak baju - tapi tu yg cek sambil duduk je

Sabrina said...

Agaknya doc tu ps tengok xxxx film kot..tu yg meroyan tuu..