Monday, April 09, 2007

G6PD

Agak belum terlewat nak ucapkan tahniah kepada En.Aril yang telah mendapat sepasang anak lelaki..yer dua orang anak lelaki sekali gus….kembar tersebut lahir pada 26 March 2007…bertuah badan…


dan....

selamat hari jadi ke 30--welcom to the club yer...


comelkan kembar ni....dicuri dari blog En Aril


Sorang daripada kembar tu ada kekurangan G6PD…En Aril nak tahu pasal kekurangan GG6PD ni…ape hal Dr terlibat tak terangkan pasal ni,??….nak tanya DBiiiii jugak kan…?., tapi tak per, sebab DBI baik dan rajin dan prihatin dan bagus dan hensem….….*buekkkk..muntah hijau*…DBI jawap lah…

Sebelum tu..mojoe dah bagi penjelasan secara saintifiknya….tak yah DBI bukak buku nak cerita pasal ni…jadi DBI hanya ceritakan pasal kepentingan klinikalnya sahaja..terima kasih mojoe…(ermm..dlm bermulut celupar pun baik hati mojoe ni…)

mojoe: amaun GSH,so RBC rentan pada pengoksidaan(as it carries O2) and mudah rapuh.. :).... DBI jgn marah...i x kisah pun...nak tahu sajork..

5 Apr 07, 17:21

mojoe: keutuhan RBC,sbb bahan penurun akan menurunkan GSSG kepada GSH(sejenis enzim antioksida)...bila G6PD kurang,so kurang lah penghasilan NADPH,bila kurang NADPH GSSG x dpt ditukar kepada GSH,jd kurang

5 Apr 07, 17:18

mojoe: G6PD stand 4 glucose-6-phosphate dehidrogenase...ini adalah sejenis enzim yg diperlukan dalam sintesis bahan penurun (NADPH) dan gula ribosa dlm sintesis nukleotida..bahan penurun penting untuk



G6PD berfungsi untuk jaga kestabilan membrane/ dinding sel darah merah supaya dapat hidup dalam jangkamasa tertentu..Bila pesakit ada kekurangan G6PD, sel darah merah menjadi terdedah untuk pecah/lysis terutama akibat kehadiran bahan bahan tertentu…Antara bahan yang patut dielak oleh seseorang kekurangan G6PD ialah, ubat tahan sakit seperti ponstan, ubat gegat, kacang parang, ubat ubat anti malaria dan juga antibiotik dari jenis Sulfonamide…dan beberapa ubat lain.

Pesakit biasanya diberi senarai ubat ubat yg patut dielakkan…ada dapat En Aril??..tapi kalau tak ada pun tak per..bila nak ambil ubat..beritahu jer Dr,ada kekurangan G6PD..dr tahu lah nak buat apa…

Biasa nya bayi yg baru lahr, sedikit darah dari tali pusat diambil untuk ujian G6PD..kalau hasilnya menunjukkan kekurangan…satu lagi ujian pada umur 6 bulan dilakukan untuk pengesahan…kalau masih kurang..barulah disahkan pesakit ada kekurangan G6PD.

Walaupun begitu..En Aril atau siapa saja yang ada anak yang kekurangan G6PD, penyakit ni bukanlah penyakit yang serius..

9 comments:

-kEn- said...

AbgDBI,
lame2 baby tu dpt sembuh?

skrg AbgDBI je lom letak pic snediri, Abg Aril dah letak

aril... said...

isk..iskh..anak sapala tuh...Dr ada terangkan gak ari tuh..tapi saje nak bmesra-mesraan tanya DBI..ahakss..tapi tu la kekurangan G6PD nih ada yg bleh elok ke nanti? lagi satu kenapa ibu baby yang ada nih dilarang makan jamu@herba..?

ken,
bodek lebih2 lagi suruh dbi letak pic sendiri...sure nanti klinik dia kena serbu..

gina marna said...

anak sedara gina ade 2 org yg G6PD nih...skrg dah sekolah rendah, still ade but ade kwn ckp anak sedara dia lak dah ok lps umo 2 thn. tu yg x understang tuh..

ken...DBI kan pemalu...ahaks

-kEn- said...

AbgDbi pemalu sbb ensem tu takut ade org tekel opsss *xminum nescafe nanti

camne nk bodek ek

Hjh Esah Jolie said...

anak buah i yang lelaki, ada jugak kena jangkitan ni, something that they inherit from mak lah kan? I ada jugak buat research utk my sister my risaulah anak jantan dia yg sorang ni sakit-sakit,but,as you said,sakit tak serious...

tapi, apsal lak camtu ye..anak lelaki dpt dari mak..so, my sister tu dapat dari my father lah ye?

DBI said...

ken- bodek lah lagi...tak cukup tu..

aril- makan jamu?.mungkin sebsb kita tak tahu kandungan jamu tu..manalah tahu sel darah tak tahan ngan jamu..terus pecah..jamu tu masuk ke anak melalui susu yer...

gina- kekadang bila sel sel dah mature, enzime tu pun ok so tak der lah lagi kurang G6Pd..kalua dah baik tu..bersyukur saje..

hjh esah jolie- ni penyakit keturunan...mak ke anak, ayah ke anak...boleh belaka...

Goddess Selene said...

Erkkk.. DBI bukan ker kalau penyakit keturunan nie, ibu yg pembawa sbb penyakit tu pada kromozom X?? Kalau ibu pembawa, anak lelaki yg pengidap... slalunye kalau anak pompuan pengidap bapanye pon pengidap dan ibu pembawa? betol ker?? tapi kalau ibu saha pembawa, bapa bukan pengidap, anak pompuan hanya jadi pembawa bukan penghidap?? *pening2 lalat dah nie!!

DBI said...

G/selene- byk jenis kalau penyakit ketutrunan ni..yg u cakap tu namanya X-linked inheritence...*matiler theweakest link....ada autosomal inheretence, mutation, dll

-kEn- said...

tu diaAbgDBI ckp psl genetik..entry psl ni he3


bodek AbgDBI kat YM le kaedahnya..kat cni public sgt *opsss