Wednesday, March 19, 2008

masjid kristal



cantiknyer....

Hari tu tergerak hati nak pergi sembahyang kat masjid yang dicanang sebagai paling cantik di Terengganu dan Malaysia mungkin…


lawo kan???


Seperti yang ramai tahu, masjid ni terletak di Taman Tamadun Islam,Pulau Wan Man. Pulau Wan Man adalah antara gugusan pulau pulau di Sungai Terengganu, berada dalam gugusan yang sama ialah Pulau Wau, Pulau Sekati, Pulau Ketam, Pulau Duyung Kecil dan yang paling terkenal ialah Pulau Duyung.


detailnyer lukisan di dinding kaca kristal ni...


Tidak seperti pulau pulau lain, Pulau Wan Man ni memang sejak dulu lagi tak ade orang duduk..kira macam tempat jin bertendang lah…dan kampung kampung yang hanya sepelaung dua dengan pulau ni memang dah ada masjid…


chandelier utama...wahhhhhh


Sesampai jer kat Masjid Kristal ni, ngam ngam masuk waktu isyak…ramai sangat orang masa ni, kebanyakannya orang luar Terengganu….kedengaran lah azan isyak dari masjid masjid berdekatan bersahut sahutan..tapi azan dari masjid kristal ni tak dengar pulak….mungkin bilal sakit tekak tak boleh nak azan……

Setakat ni masuk Taman Tamadun Islam percuma, dengarnya nanti bila dah siap sepenuhnya,akan ada bayaran masuk…replika replika bangunan dan masjid yang bertamadun Islam tu tak ada lah menarik sangat, sebab skala nya kecil sangat. Tarikan utama seharusnya Masjid Kristal lah.


pandangan dari titian kayu tepi sungai...


Disebabkan Masjid Kristal ni di buat di pulau yang tak ada orang, dan kampung bersebelahan dah ada banyak masjid, Sembahyang jumaat tidak boleh dilakukan di sini..tak ada 40 penduduk bermukim kaedahnya..tapi sembahyang fardhu dibolehkan lah..aperlah sebuah masjid kalau tak boleh nak sembahyang kann??

Tapi bila bayaran masuk dikenakan nanti, susahlah penduduk berdekatan nak datang sembahyang…tanggungjawab untuk memakmurkan masjid terletak jugak kepada penduduk berdekatan, takkan nak mintak pelancung yang datang sekali sekal pulak…

Diharapkan pihak berkenaan ada cara untuk selesaikan kerisauan ini….

Kalau masjid yang dibina indah itu tidak dimakmurkan..membazir dunia akhirat lah nampaknye


ada limpahan lampu yang bertukar dari biru, hijau, merah, ungu,kuning menyebabkan warna masjid berubah rubah...


22 comments:

WanHidayat said...

Salam doc...mmg menarik dan cantik...hati sesungguhnya terpanggil untuk pulang ke kampung halaman.....betul kata doc, fungsi masjid perlu diberi perhatian, indah bukan jaminan masjid yang dibina akan menjadi makmur....justeru, seluruh rakyat jelata khususnya bertanggungjawab untuk mengimarahkan masjid tersebut.....Allahuakbar!!!

ken said...

Laaaa Papa

ingatkan masjid tu kt tepi sungai...xde org ke dok kt pulau tu

terpaksa guna bot pegi masjid?

Neeza Shahril said...

bukan nak kata apa Doc tapi kan, bina masjid tu untuk jadi muzium ke? Sampai nak kenakan bayaran pulak. walau RM1 sekali pun, tak ke menyusahkan dan menafikan fungsi masjid tu sendiri. Lagipun, buat apa lah bazirkan duit buat masjid cantik cantik kalau takde orang nak gi semayang. Untuk glamer la tu. 1 pahala pun tak dapat kalau ada niat gitu... Bagi neeza, biar lah masjid tu buruk tapi penuh orang semayang.

Dekat dengan rumah neeza kan Doc, ada 1 masjid (kat sini semua panggil masjid - takde surau surau pun..) rupanya sangat lah daif.. sebab dalam proses nak buat yang baru. Area rumah neeza ni perumahan baru. Cuma dibuat dari kotak kotak macam kontena tu je dan atas tanah je.. Masjid yang lain cantik-cantik la.. cuma tak lah kristal.. hehee.. Tapi, azan kat sini bersahut-sahutan. Memang meriah sangat. Lepas tu, memang penuh masjid tu. Semua masjid penuh. Waktu semayang, semua orang berebut pergi masjid (tapi lelaki saje tau. perempuan takde tempat di masjid sini :)). Kereta parking tengah jalan je. Ada la ruang sikit untuk orang lalu (neeza tengok masa husband singgah semayang kat situ dah kebetulan neeza cuti bulanan hehee) Ada kereta tu, engine tak off pun sebab neeza tengok lampu menyala dan kereta tu cam gegar.. maklumlah 4WD kete tu :). Takde sape nak ambil.. orang berniaga kat luar masjid tu pun, tinggal je barang dia kat luar lepas tu masuk semayang.. respect betul..

Bila tengok masjid kat negara sendiri kosong aje... dan pulak lagi kena bayar bila nak masuk.. sape la nak masuk agaknya.. takkan la dia expect orang putih tu datang masuk ambik gambar je... memang fail la gitu..

Sorry la Doc.. panjang pulak entry.. eh entry.. hahahaa.. comment neeza ni.. nak buat entry kat blog sendiri tak sesuai la pulak sebab neeza tak pernah pergi masjid kristal ni..

salam Maulidur Rasul ye Doc... :)

Lee Novotny said...

Comey memang comey tapi bazirlaa duit rakyat tu.... anyway, patutlaa sampai ke lening Ganu takdok lagi MB...Sultan dok suke ke Derih Jusoh, ye dok????

captainlukman said...

Pualau Wang mang ada lah antara agenda utama untuk ambe gi derak ke ganu next month. Mrasalag PPC kat sana plak......eiiiiiiiii dok sabornya nok balik kapungggggg wehhhhhhhh best nyaaaaaaaaa**ops**

UncleJ said...

cantik sungguh masjid kristal tu..berapa ongkos nya tu doc?

dgrnya masjid tu taraf surau jer..sbb tak boleh solat jumaat disitu...

nak masuk masjid pun kena bayor jugak ke nanti?

DBI said...

wanHidayat- biler nak balik ganu tatau ni...?..

ken- ada dua cara ke sini..sat naik bot dari taman syahbandar KT dan satu lagi berkederaan, pulau ni ada tambak yang hubungkannya dengan daratan

neeza- itulah umat islam di tanah suci..kalu kat sini kunci 4-5 kali pun boleh kena sapu..

lee-peduli aper duit rakyat..janji ada masyukkk poket dia( derih)..

lukmang- napok jer lawo..tapi dok siak lagi...

uncleJ- bayaran untuk masuk taman tamadun islam..bukan nak masuk masjid..tapi masjid tu dalam TTI..camner???

DBI said...
This comment has been removed by the author.
bini mokhtar said...
This comment has been removed by the author.
bini mokhtar said...

kalau bayor singgit utk TTM, utk ilmu pengetahuan apa salahnya.. and if u already been there, u will see that its worth it. masjid kristal bukanlah satu2nya benda yg ada kat situ, cuba pegi dulu, dah tengok baru nilai. ini sampai nye blom tapi dah sebok melatah...

pardon me, i am not anti or pro goverment, but at least this is (perhaps) the only thing which could make terengganu stand out a little (selain pulau2 yg org duk gi wat maksiat tu guane?? tadok plok org bising). besides, its a MOSQUE, bukannye shopping mall or anything.

terengganu has so much to offer yet not many bothers to find out, balik2 simpan prejudis to the state one after another.
pardon me, saya tak tujukan ni kepada sesiapa, its just another point of view from anak terengganu.

btw abg yus, mokhtar gi situ dok ambik gambo semata2, siap semayang sunat masjid 2 rakaat, dok berenti2 kabo nok mari pulok.. drebar ni je dok tahan panah deringgg situ! :D

wan said...

salam dbi.

saya dah sampai masjid krstal ni. tapi belum berkesempatan nak solat di dalamnya. :)

pB said...

salam Doc.

baghu baghu ni pB jumoer kira 'ustaz' . bekas nazir.

Dia bagitahu , kalau kita berdiri pada satu tempat dan kita perhati. kita akan nampak bayang patung di masjid kristal nie ....

hmmm ....

captainlukman said...

patutlah ambe komeng dok kuor2, kene letok nama n password skali...**suns sgts mek**

lawooo sunggoh sejids tuh, dulu hanyalah pulau kosong takdok org nok jejok pungs kan, leni lawo doh,...... ni yg dinch sabor nok balik kapong ni..........

Xis said...

DBiDMayor
sejujurnya.. I tak rasa Masjid Kristal tu cantik.. DBI kena tengok Masjid Besi kat putrajaya which is still under construction.. about 75% completed. That's one of the WoWW masjid la.. tapi.. masjid2 yang ada.. Masjid Putrajaya tuh.. lagi cantik...

Shah said...

Kitorang baru je balik dari Pantai Timur. Sempat singgah TTI ni masa balik dari Kota Bharu. Tak ingat pulak nak mintak contact number kau kalau tidak boleh jumpa makang2 kat sana. Tak apa - kami plan nak ke sana lagi masa TTI dah siap sepenuhnya nak ambik gambar puas2 nanti boleh jumpa ok?

Jie said...

Rasanya tempat tu akan jadi tempat rombongan cik kiah singgah selepas shopping batik ke, keropok ke..

Belladonna said...

Wah, cantiknya architecture dia.. but it does sound pelik kan bila masjid ada 'tol'?

DBI said...

bm- yekan..orag dah buat masjid, kita kena makmurkan lah.kiter nok buat masjid dok mampu..main kutuk kutuk plak..kannn....BTW..fee dia bukan RM 1..dengarnyer RM ++

wan- cantik..landscap tti pun cantik

pB- wallahualam..

lukmang- selamat balik..

Xis- masjid besi????..tapi mesjid terapung kat kuala ibai tetpa cantik walaupun simple..

shah- kannn..bila balik dr KT baru beritahu..kalau tak boleh makang nasi dagang gitu...next time maybe..

jie- harussss....

bella- tol untuk masuk taman tamadun, bukan nak masuk masjid..hihihihi

zal said...

mmg lawa masjid ni.. nak kena g ziarah one day insyaAllah

Tabib said...

What a waste of public money!
Ha.ha..! ;)

---> kelat said...

salam doc... last week kelat bkesempatan mlawat mesjid itu... tp, x le masok sampe dlm mesjid tu.. just kat luar2 jerkkk... sempat la snap satu dua gambo... eceli, kelat ade game netball kat kemaman... singgah beli kepok kat losong... our driver bawak we all ke mesjid nih... hmmmmmmm... not bad... tp, nak tanye.. yg kat sebelah mesjid tu... yg byk2 replika mesjid tu ape ek... huhuhu... sonok gak jenjalan kat ganu... rase nok g lagik dehhh... cdg nok carik penyu darat sekorrrr... hahaha...

nj said...

Dah pernah solat di dalam masjid Kristal tu...
Alhamdulillah...