Tuesday, September 15, 2009

balik kampung


welcome to terengganu...



airport kuala terengganu yang cantik



Ketika entry ini terpapar, saya sedang merentasi bumi Australia, kepulauan Indonesia sebelum sampai ke LCCT seterusnya ke negeri tumpah darah tanahku.

Ini balik raya......

Tak sabar rasanya nak pijak kaki di bumi terengganu dan jumpa orang orang yang disayangi.

Bila dah balik tu antara aturcara yang lain ialah makan sampai boroi..tambah lagi dengan makanan exotic kampong antaranya.

Makan-


  1. bubur lambuk yang dalamnya ada pucuk paku dan midin
  2. sayur batang keladi
  3. sayur rebung
  4. sayur umbut kelapa
  5. acar putik pisang tenggala
  6. ulam jantung pisang
  7. kerabu pucuk paku pakis
  8. air nira kelapa, airkelapa muda dan air tebu
  9. sarok lada.
  10. sayur nangka
  11. pucuk paku goreng belacan


malaun..ehhh pemaun sangat kan…dah bosan lah hari hari makan broccoli, cauliflower, celery dan segala mala sayur orang putih ni.



Selamat hari raya.


12 comments:

captainlukman said...

dok ACI DBI balik ganu................ nok balik gok!!!!!!!

Selamat Hari Raya, maaf zahir batin, ingak skek kalu makang tuh ke org ni...

zaidaniza ziton said...

selamat hari raya utk DBI... Semoga dapat aper yang diingini akan menjadi kenyataan hendaknyeeeer.. take care N semoga ceria selalu....

TuN TeJa said...

Selamat Hari Raya wat DBI sekeluarga, kiter pung balik ganu gok raye ni,dok sabor rasanye nk minum air nira....

scrlettfr said...

salam aidilfitri... yeah seronok bila balik beraya di kampung... selamat hari raya aidilfitri untuk DBI sekeluarga....

aRaBeLLa said...

Wahh selamat kembali ke Malaysia..
Apelagi balik ni makanler puas2..balik Ausie nanti cfm berat naik daa..huhu

asr said...

Ingat nasib kita serupa, rupanya tuah lu lebih, bro...

Selamat Balik Kampung & Salam Aidlfitri...

:)

Aina@Azila said...

Selamat Hari Raya buat DBI dan isteri..syoknya dapat menkedarah semua makanan tempatan... careful bro, perut tu kena jaga, nnt balik Ozzie, semua seluar tak muat kang...

Sempane syawal ini, saya ingin memohon maaf andai ada salah dah silap selamat perkenalan kita.

Tak pernah berjumpa, tapi di alam cyber terasa keakraban.... Forget me not.

CATZ said...

selamat hari raya kepada DBI sekeluarga,,
wahh.,.raya sakan le mung...
amboii..senarai makanan kuar dulu...
hahhaha...seronok gila ek jumpa makanan exotic.

btw..selamat menyambut hari raya,
maaf zahir dan batin...
semoga ceria di aidil fitri.
sakannnnnnn beraya.

ejard equado said...

banyak nye nak makan.. same to me! hahahaha!

:: rockafella yanz :: said...

maap zahir batin ya dbi slama kita brkwn... sempat gak kita brborak kat ym aritu.

Ms Wong said...

Salam DBI

Lama ke balik cuti kat Msia?

DBI said...

lukmang- rayer di londong tu pun best kanggg

niza- sama utuk niza jugak

tuntueja- berapa gelas minum air nira

scrlefft- selamat hari raya jugak

arabella- maintain yer hihihii

asr- hihihihi..sorry bro

aina- salam aidil fitri untuk aina n habibi

catz- sakan lah tak mcm org tu raya pun sempat lg travel sapaer tu...

ejad- yer

yanz- sama sama mintak maaf jugak

ws wong- 2 minggu jer